BNP | CURVE FIELD, BIKE BRIDGES, BARNEVELD
522
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-522,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_3.1.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded
CURVE FIELD, BIKE BRIDGES, BARNEVELD

Two bridges to slow trafficCommissioned by the municipality of Barneveld designs Drost + van Veen architects two bridges to slow traffic – cyclists and pedestrians – in the new district Curve field in Barneveld, Barneveld. The mission is a collaboration between Drost + van Veen architects and building engineers office ABT.The two bridges will cross the benefit of a cycle route on an already realized ditch.

Due to their central location, the bridges can be used for more purposes, especially by the children from the neighborhood. Think of a place to fish from, to arrange or go boating. The bridges may in addition to the required functional crossing also be a place to stay. This added value we have researched and considered in our design.Drost + van Veen architects investigated different concepts: the ‘crossing’, ‘the seating’ and ‘Stand’. The concept of the stand “after a gezamlijke choice of client, architect and engineer elaborated as preliminary design.

The two bridges we have seen in our design as related. Only the most central bridge will have a place to sit by the water. In closing the urban plan this bridge to a square. The stand at the water is situated on the sunny side.

An expressive shaped concrete railing accentuates a special place on the bridge next to the grandstand. The balustrade and the abutment are here designed as a monolithic whole. The balustrade on either side created an opening to look through and climbing. This hole will also work as a play element to the rail. In contrast with the heavy end bridge, the bridge course to the other side of the ditch made just as slim as possible. For this purpose a prefabricated edge beam is designed. You will feel as though the bridge with his palm from one bank with his finger extends to the other side.

 

  • PROJECT:BICYCLE BRIDGES CURVE FIELD
  • LOCATION:BARNEVELD, BARNEVELD
  • CLIENT:MUNICIPALITY OF BARNEVELD
  • ARCHITECT:DROST + VAN VEEN ARCHITECTS
  • STRUCTURAL ENGINEER:ABT DELFT BV
  • DESIGN:2011
  • REALIZATION:2012
  • © DROST + VAN VEEN ARCHITECTS