BNP | MFA SOLAR TREE, DOETINCHEM
319
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-319,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_3.1.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded
MFA SOLAR TREE, DOETINCHEM

School and community center under one roofThe new community center in Oosseld, Doetinchem hosts a large number of features, including live, shop, care, learn and meet. Central to the plan, a large square, the new multifunctional accommodation Solar Tree which Drost + van Veen architects were asked to create a design.The Solar Tree is composed of two primary schools, a petit café, several multipurpose rooms, a sports hall and space for some institutions. The various functions are brought together under a pronounced roof form that refers to the typical Oosseldse caps. This roof shape break the building into smaller parts so that the large scale building in keeping with the rural character of the area.The various functions are accessed from a central hall that serves as a meeting place for the local residents. Both the cafe and multifunctional space as the activity room and the playroom school are open to the main hall, so it can be used the entire surface at major events. Large open spaces offer a view of the features that are located on the upper floors. The cafe and multifunctional space forms the head of the building to the forecourt, with a large window that offers a view on the sunken hall.The two schools are located on the west side of the building and, apart from the central hall, accessible through a private entrance to the school. Classrooms are in pairs around a so-called learning domain. The learning domains also interrupt the corridor and provide more light and air than usual in mid-course. The two schools share a playroom, library and local handicrafts. All functions are to use the central space and are also during out-of-hours.The district Oosseld received a building where residents can identify with and that can adapt to different space needs of its users.

 

  • PROJECT:MULTIFUNCTIONAL ACCOMMODATION SOLAR TREE
  • LOCATION:OOSSELD, DOETINCHEM
  • CLIENT:SITÉ WOONDIENSTEN
  • ARCHITECT:DROST + VAN VEEN ARCHITECTS
  • GFA:3660M2
  • REALIZATION:2010
  • © DROST + VAN VEEN ARCHITECTS